De meeste mensen die tussen de 40 en 50 jaar oud zijn, krijgen moeite met dichtbij zien. Dit uit zich vooral bij het lezen, bijvoorbeeld van etiketten met kleine letters, maar ook van boeken en tijdschriften. Het computerscherm hoeft in eerste instantie nog niet zo'n probleem te zijn. Dit heet ouderdomsverziendheid of presbyopie. Dit wordt naarmate men ouder wordt langzaamaan erger.
Wie prima ziet veraf, of contactlenzen heeft, kan hiervoor een leesbril gebruiken. Voor wie ook oogcorrectie voor veraf nodig heeft, zijn multifocale glazen een alternatief. Deze hebben als het ware een ingebouwde leesbril, onderin het gezichtsveld.
Bij de keuze van een leesbril kan het handig zijn erop te letten dat deze niet te hoog is, zodat je er overheen kunt kijken, als je niet naar iets op leesafstand aan het kijken bent. De sterkte kan het best zo gering mogelijk zijn. Dit omdat je ogen wennen aan de leesbril, en het anders moeilijker gaat worden om zonder leesbril dichtbij te zien.
Goedkope leesbril
Leesbrillen zijn tegenwoordig goedkoop verkrijgbaar bij ketens die geen opticien zijn, zoals de Hema, Kruidvat en Blokker.
Het nadeel van zo'n goedkope leesbril die niet door een opticien aangemeten is, is dat de optische kwaliteit niet optimaal zal zijn. Brillenglazen moeten een precieze positie voor de pupil van de ogen hebben om er optimaal door te kunnen zien, terwijl deze universele leesbrillen alleen voor de gemiddelde persoon goed zijn. Een opticien kan een leesbril op maat maken.
De lage prijs betekent natuurlijk dat de kwaliteit minder is. Goedkope leesbrillen kunnen niet altijd tegen een stootje. Het kan voorkomen dat een glas er zomaar uit valt, bijvoorbeeld.
Deze standaard leesbrillen kunnen goed genoeg zijn als je niet zo vaak een leesbril nodig hebt. Maar als je langere tijd achter elkaar een leesbril op hebt, kan het beter zijn om er een door de opticien aan te laten meten.
Bifocale glazen
Tegenwoordig zijn multifocale glazen populair, maar ook een mogelijkheid zijn brillenglazen die bovenin een deel voor veraf hebben en onderin om te lezen, waarbij er een abrubte overgang is tussen deze twee delen. Dit zijn bifocale glazen.
Deze zijn goedkoper als de technisch ingewikkelder multifocale glazen. De belangrijkste reden dat je deze niet meer zoveel ziet, is dat mensen vinden dat ze er oud door uit gaan zien, omdat je direct ziet dat je een leesbril nodig hebt. Ook is de abrubte overgang tussen het leesgedeelte en dat voor veraf misschien wat minder mooi.
Hoeveelheid licht
Zonder leesbril zie je dichtbij vooral minder goed als er niet veel licht is. Dat komt doordat de pupil van het oog groter is in het donker, terwijl een kleinere pupil juist voor meer scherpte zorgt. Om het zonder een leesbril te doen, helpt het dus om te zorgen dat er meer licht aanwezig is.