De meeste brillen worden tegenwoordig met kunststof brillenglazen afgeleverd. (In plaats van "kunststof", wordt ook wel over "organische" brillenglazen gesproken.)
Voor- en nadelen
Kunststof heeft als belangrijkste voordelen dat het bijna 3 keer zo licht is als mineraal glas, en minder snel breekt. Het is daarom meer geschikt voor geheel of gedeeltelijke randloze monturen, die veel gedragen worden. Het risico dat er iets afbreekt en in de ogen terecht komt is een stuk minder. Ook kan het gemakkelijker een bepaalde vorm gegeven worden, bijvoorbeeld als delen van het montuur door het brillenglas heen gaan.
Glas is daarentegen krasbestendiger, terwijl kunststof glazen een hardingslaag nodig hebben om ze tegen krassen te beschermen. Glas kan verder tegen een groter scala aan schoonmaakmiddelen. Kunststof glazen kunnen beter niet met een oplosmiddel schoongemaakt worden, zachte zeep of een speciaal schoonmaakmiddel is aan te raden. Glas is prima met bijvoorbeeld Glassex te behandelen, maar het is niet veilig dit op plastic te gebruiken.
Kunststof is weer geschikter om zonnebrillen van te maken, omdat het makkelijker te kleuren is.
Optische kwaliteit
De ervaring van de auteur en diverse lezers van deze website is dat het vervangen van niet-bevallende kunststof glazen in een bril door mineraal glas, een duidelijke verbetering van de optische kwaliteit kan opleveren. Minder onscherpte en minder kleurschifting kunnen het resultaat zijn.
De vraag is hoe dit komt, omdat verschillende verklaringen hiervoor mogelijk zijn.
Omdat het gros van de brillenglazen tegenwoordig van kunststof is, moeten minerale glazen door een meer gespecialiseerde productiefaciliteit gemaakt worden. Omdat deze dan geen massaproductie zijn, en er meer aandacht aan besteed wordt, kan de kwaliteit beter zijn.
Verder trekt mineraal glas minder vuil aan en is het van zichzelf krasbestendiger. Hierdoor zal het niet dof worden na verloop van tijd, wat vermindering van de scherpte en de helderheid van het beeld geeft. Het behoudt dus langer dezelfde optische kwaliteit.
Het is mogelijk dat mineraal glas zuiverder is dan kunststof, waardoor het een constantere brekingsindex heeft en daardoor een scherper beeld geeft. Direct bewijs voor deze stelling heb ik echter niet.
Maar ook kunststof kan redelijk goed of zelfs uitstekend zijn, en ook beter dan mineraal glas. De kleurschifting van de dikke kunststof brillenglazen (index 1.5) is bijna niet waarneembaar. Met zorgvuldigheid gemaakte kunststof glazen zijn over het algemeen prima.
Dit geldt overigens niet voor brillenglazen van polycarbonaat. Dit materiaal heeft uitgesproken veel kleurschifting. Het wordt wel toegepast in brillen die erg stevig moeten zijn.
Mineraal glas laat door zijn aard iets minder licht door dan kunststof. Of dit praktisch gesproken merkbaar is, is echter de vraag.