Zonnebrillen zijn verkrijgbaar met glazen in diverse kleuren. De effecten van die kleuren op hoe je de wereld ziet zijn natuurlijk verschillend. Er zijn kleuren die vooral een functionele reden hebben en kleuren die meer esthetisch bedoeld zijn.
Functionele kleuren glazen
Grijs: Grijze glazen hebben, boven gekleurde, het voordeel dat ze weinig of geen kleurverandering geven. Doordat je bij minder licht minder kleur ziet, worden kleuren wel minder intens. Dat geldt overigens voor alle zonnebrillen.
Grijs-groen: Deze laten de kleuren waar het menselijk oog het meest gevoelig voor is, het meeste door. Hierdoor zie je er nog vrij helder door, terwijl toch veel licht tegengehouden wordt. Kleuren blijven min of meer natuurlijk, hoewel aan de koele kant.
Bruin: Bruine glazen filteren vooral het blauw van de hemel uit. Dat blauwe licht kan fel op sneeuw en natte oppervlakken reflecteren, waardoor met bruine brillenglazen het beeld rustiger wordt, met een verbeterd contrast.
Zoals de wereld er uit ziet doet wat denken aan verlichting met gloeilampen, kleuren en gevoelstoon zijn wat warmer. De kleuren zoals je die ziet zijn niet meer echt natuurlijk.
Omdat je van blauw licht wakkerder wordt, kun je je met een zonnebril met bruine glazen iets minder alert voelen. Ook bij het overwinnen van jet-lag speelt blauw licht een rol, dus dat zou minder goed kunnen gaan als je continue een zonnebril met bruine glazen draagt.
Geel/oranje: Deze zijn niet echt bedoeld tegen fel zonlicht, omdat de glazen vrij veel licht doorlaten. Ze zijn meer bedoeld om een beter contrast te hebben, door het wegfilteren van het blauw van de hemel. Ze worden vooral gebruikt door mensen voor wie buiten het zien van diepte belangrijk is, bijvoorbeeld bij sport en wintersport. Ze geven ook een wat beter zicht bij nevel of mist.
Esthetische kleuren glazen
Andere kleuren: Roze, paars, blauw, turquoise, en dergelijke, zijn vooral esthetisch bedoeld. Vaak zijn ze niet zo donker en houden dus niet zoveel licht tegen. Als ze toch wat donkerder zijn, zijn dergelijke zonnebrillen vaak niet geschikt om op te hebben tijdens het besturen van een auto, omdat je de kleuren van verkeerslichten en dergelijke niet meer goed kunt onderscheiden.
Roze: De uitdrukking "alles door een roze bril zien" klopt wel enigszins. Door roze brillenglazen ziet alles er wat zachter en vriendelijker uit.
Blauw: Doordat niet zo heel veel dingen blauw zijn, wordt het zicht door blauwe glazen al snel donker. De wereld kan er wat harder door overkomen.
Spiegelend: Zonnebrillen met een dun metaallaagje kunnen in allerlei kleuren gemaakt worden. Ze houden redelijk veel licht tegen. Sneeuwbrillen hebben nogal eens spiegelende glazen. Mensen kiezen ook voor spiegelende glazen om de ogen te verbergen, en daarmee oogcontact te vermijden.
Mate van bescherming tegen fel licht
De kleur van de brillenglazen zegt overigens niets over de hoeveelheid bescherming die ze bieden tegen schadelijke effecten van fel zonlicht. Zolang je niet direct in de zon kijkt, is alleen de UV-straling namelijk schadelijk. Een UV-filter kan best helder zijn, dus donkerte of kleur van een zonnebril zegt op zich in feite niets.
Zonnebrillen zijn niet bedoeld om mee in fel licht van lampen of de zon te kijken. Fel licht kan blijvende schade aan het netvlies veroorzaken. Blauw licht is het schadelijkst, dus als je toch een zonnebril wilt gebruiken voor dit doel, is er een met bruine glazen het veiligst.