Meekleurende brillenglazen

17 december 2011

Meekleurende glazen worden donkerder naarmate er meer (UV-)licht is. Hierdoor is de bril een zonnebril als dat nodig is, en gewoon transparant als het niet zo licht is. De technische term is "fotochromische" glazen. Fabrikanten van brillenglazen gebruiken vaak technologie van het merk Transitions, maar er zijn ook andere producenten.

Door beperkingen aan de techniek, zijn meekleurende glazen vooral geschikt voor plaatsen met een gematigd klimaat.

Voordelen

Met meekleurende glazen heb je niet een aparte zonnebril nodig, of een "clip-on" zonnebril, die je ook weer ergens moet laten. Je hoeft niet iets te doen als je je zonnebril op of af wilt zetten, het gaat allemaal vanzelf.

Transitions meekleurende glazen blokkeren UV in zowel de heldere als de verkleurde staat.

Nadelen

Volledig perfect werkt het anno 2010 echter niet. In de auto kan de bril onvoldoende donker worden. Het effect van donker worden van de glazen is namelijk afhankelijk van UV-straling in het zonlicht, en dat wordt door autoruiten in zekere mate tegengehouden.

Ook reageren de glazen niet onmiddelijk, maar duurt het toch wel een halve minuut voordat de donkerte voldoende veranderd is. Maar juist het plotseling veranderen van de hoeveelheid licht is onplezierig, zoals wanneer je plotseling in of uit de zon gaat, zodat je graag wilt dat meekleuring met een seconde of 10 toch wel gebeurd is.

Het weer helder worden duurt nog langer. Pas na zo'n 6 minuten is de bril geen zonnebril meer.

Fabrikant Transitions van meekleurende glazen raadt aan, om ook een normale zonnebril (met polariserende glazen) te gebruiken naast de bril met meekleurende glazen. Dit voor in de auto en situaties waarin lang achter elkaar behoefte is aan bescherming door een zonnebril.

Afhankelijk van temperatuur

De meekleuring is afhankelijk van de temperatuur. Hoe warmer het is, hoe minder donker de glazen worden. Dat is jammer, want juist bij hogere temperaturen is er meestal ook meer zon, zodat je dan een donkerder zonnebril zou willen.

Bij lagere temperaturen worden meekleurende glazen donkerder. Dat kan handig zijn op wintersport, omdat het dan vaak erg zonnig is. Maar als het koud is terwijl het enigszins bewolkt is, kunnen de glazen toch wat aan de donkere kant zijn.

Levensduur

Exacte gegevens over de levensduur van meekleurende glazen, en in het bijzonder die van het merk Transitions, ontbreken. Duidelijk is echter dat deze niet eeuwig goed blijven functioneren.

In een bij de auteur bekend geval, werden de Transitions meekleurende glazen na 3,5 jaar niet meer goed transparant bij weinig licht (binnen), maar bleven geel. Buiten werden de glazen niet meer voldoende donker. (Deze glazen werden in 2007 gekocht.)

In een ander geval werden 3,5 jaar oude meekleurende glazen vlekkerig. Hieronder is een foto van de betreffende bril. Overigens was eenzelfde, gelijktijdig voor de partner gekochte bril, die altijd op dezelfde manier gereinigd is, nog wel goed.

Vlekkerige meekleurende glazen